Chokladkladdkaka med bärsås & apelsingrädde
ca 12 bitar
150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
Glasyr
2½ dl grädde
1 msk honung
1½ msk strösocker
100 g fin mörk choklad
2 tsk smör
Hallonsås
250 g hallon (färska el frysta)
½ dl socker
1 msk koncentrerad apelsinjuice
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader
- Smält smöret. Blanda ägg och socker i en bunke. Häll ner det smälta smöret i blandningen.
- Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke.
- Häll ner de torra ingredienserna i äggsmeten och blanda noga. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbara kanter, ca 22 cm i diameter. Grädda i 30 minuter. Tryck ner kanterna när kakan är klar så att den blir jämntjock.
- Blanda grädde, honung och socker i en kastrull. Låt det koka upp. Bryt chokladen i en bunke och klicka i smöret.
- Häll den varma blandningen över och mixa slätt med en stavmixer.
- Låt svalna. Ställ in i kylskåpet för att stelna. Bre den över kakan när den kallnat.
- Mixa hallon, socker och apelsinjuicekoncentrat till en sås och servera till. Vispad grädde smaksatt med lite apelsin är gott till.
Jag kan VARMT rekommendera denna, faktiskt lättgjorda, kaka som med fördel bakas dagen innan.
Puss och kram - hela da´n
/Anna
1 kommentar:
Kära nån då!
Den såg ju väldans smarrig ut, kanske ska prova att bjuda på den i helgen när vi ska grilla med vänner och lyssna på Melodifestival spektaklet.
Kram!
Skicka en kommentar